Zorgverzekering overstappen

Iedereen die in Nederland woont en werkt moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. Van zorgverzekering overstappen kans soms veel geld besparen! Onderzoek daarom of het voor jou ook loont om van zorgverzekeraar over te stappen.

Zorgverzekering duurder in 2022

Gemiddeld wordt de premie komend jaar €34 duurder. De daadwerkelijke verhoging is afhankelijk van jouw zorgverzekeraar en je pakket. De kosten zijn flink gestegen door het corona virus. Let op: herstellen van corona valt niet onder de basisverzekering (bijvoorbeeld fysiotherapie na een IC opname). Zorg ervoor dat je dit risico goed afweegt bij het afsluiten van je verzekering.

Eigen risico bij zorgverzekeringen

Iedereen heeft bij haar zorgverzekering een eigen risico, kosten die je zelf moet betalen (tot €385,-). Na dit bedrag vergoed de verzekering de kosten. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld voor medicijnen, ambulancevervoer, ziekenhuisopnames, operaties, bloedprikken. Kinderen onder de 18 hoeven geen eigen risico te betalen. Sinds de invoer van het eigen risico is deze sterk gestegen de afgelopen jaren. Echter, voor 2018 blijft deze gelijk aan 2017, namelijk €385,-. Het maakt niet uit bij welke zorgverzekeraar je een verzekering afsluit, het minimale eigen risico is gelijk. Wel kan je maandelijkse kosten besparen door voor een hoger eigen risico te kiezen.

Waarom zou ik van zorgverzekering overstappen?

Vanaf het moment dat de zorgverzekeraars hun premies voor het volgende jaar bekend hebben gemaakt (meestal rond half november) kun je tot 1 januari je oude verzekering opzeggen en een nieuwe afsluiten. De juiste zorgverzekering kan een klus zijn, maar als je eenmaal weet waar je op moet letten, valt het allemaal best mee en kun je veel geld besparen door van zorgverzekering over te stappen. Er zijn natuurlijk twee belangrijke redenen om over te stappen: een andere verzekering sluit beter aan bij jouw wensen en een andere verzekering is goedkoper.

Welke type zorgverzekeringen zijn er?

Zoals eerder vermeld is iedereen verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. De basisverzekering vergoedt de meeste medisch noodzakelijke zorg en wordt verrekend met het eigen risico. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren voor een basisverzekering. Er zijn vier verschillende soorten basisverzekeringen: Naturapolis, Restitutiepolis, Combinatiepolis en Budgetpolis.

Bij een naturapolis krijg je alleen volledige vergoeding voor je zorgkosten als de arts of behandelaar een contract heeft afgesloten met je zorgverzekeraar. Als dit niet het geval is krijg je mogelijk niet alle kosten vergoed en moet je zelf alsnog een gedeelte betalen.

Bij een restitutiepolis worden je kosten bij alle zorgverleners vergoed, tenzij het bedrag extreem hoog is. Het kan hierbij wel zijn dat je de rekening moet voorschieten en dat je het later moet declareren bij de zorgverzekeraar. Een restitutiepolis wordt ook wel een verzekering met vrije zorgkeuze genoemd, omdat je zelf mag kiezen naar welke zorgverlener je gaat zonder bij te hoeven betalen.

Een combinatiepolis zegt het eigenlijk al, maar het is een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Er geldt hier dat je voor sommige zorgsoorten recht hebt op een vergoeding op naturabasis en voor andere zorgsoorten een vergoeding op restitutie basis.

Een budgetpolis is eigenlijk hetzelfde als een naturapolis, alleen heb je hier nog minder keus uit zorgverleners.

Verder zijn er nog de aanvullende verzekeringen. Deze kunnen uitkomst bieden als je meer zorg nodig hebt dan de basisverzekering dekt. Mensen nemen een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld: tandartskosten, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Zorgverzekeraars zijn niet verplicht iedereen aan te nemen voor een aanvullende verzekering.

Tot slot is er nog de collectieve zorgverzekering. Dit is een verzekering die je met een grote groep mensen afsluit. Je krijgt dan een collectieve korting op de premie. Er zijn collectieve basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen. Maar, een collectieve verzekering hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Een andere verzekering heeft soms toch een beter passende dekking of een lagere premie. Collectieve zorgverzekeringen worden vaak door grote bedrijven of consumentenorganisaties aangeboden. Van zorgverzekering overstappen als je van baan wisselt en hierdoor collectief verzekerd kan worden is in veel gevallen voordeliger.

Van zorgverzekering overstappen? Waar moet je op letten?

Als eerste moet je bepalen welke zorg je denkt nodig te hebben. Misschien betaal je nu wel voor zorg die je eigenlijk niet gebruikt. Is wat er door de basisverzekering gedekt wordt genoeg? Of heb je een aanvullende verzekering nodig? Ook is het handig om te bepalen of je je eigen risico wilt verhogen. Het verplichte eigen risico is €385,- maar je kunt ook vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico, tot een maximum van €500,- extra. Je krijgt dan korting op de maandelijkse premie. Dus heb je op een spaarrekening €885,- vrij te besteden staan en ben je bereid dit te besteden aan eventuele zorg, dan is het een optie om hier over na te denken om je maandelijkse kosten voor de zorgverzekering te drukken.

Hierna moet je gaan beslissen welke polis je wilt. Je kunt kiezen uit de vier polissen die hierboven zijn beschreven. Als je op een rijtje hebt wat je precies wilt, kun je zorgverzekeringen gaan vergelijken. Om echt een goed beeld te krijgen kun je het beste verschillende vergelijkingssites af te gaan (bijvoorbeeld Independer) en de websites van de zorgverzekeraars zelf te bezoeken. Kijk niet alleen naar de hoogte van de premie maar ook naar hoe de verzekeraar omgaat met klanten. Controleer ook of de zorgverzekeraar contracten heeft met de zorgverleners die jij het liefste hebt. Maak je keuze voor de zorgverzekering die bij je past qua dekking en qua maandelijkse kosten en stap over van zorgverzekering!

Van zorgverzekering overstappen loont!

Het overstappen van zorgverzekering zal zeker lonen! Of je gaat minder betalen of je krijgt betere zorg voor hetzelfde geld! Wil je van zorgverzekering overstappen, doe dit dan voor 31 december 2017 en profiteer van lagere maandlasten of een betere dekking in 2018! Op zoek naar meer bespaartips, klik hier!